Hoe verf ik mijn schoenen
op de professionele manier?

Jouw schoenen, ze maken de man (of de vrouw natuurlijk). Je kan er je ziel in kwijt en het kan je persoonlijkheid weerspiegelen. Sportievelingen dragen graag sneakers, op kantoor dragen heren en dames vaker wat nettere schoenen en respectievelijk pumps, en op die ene speciale date zorg je ervoor dat ze mooi gepoetst zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw favoriete schoenen een mooie nieuwe kleur krijgen? Kortom: Hoe moet je jouw schoenen verven? Deze blog geeft op die vraag een antwoord.

 

Maar eerst een kleine disclaimer. Schoenen verven is een lastig en langdurig proces die erg zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Dit betekent dat je zeker niet te snel moet gaan. Wil je zeker zijn van een topresultaat? Neem dan contact met ons op en besteed dit lastige proces uit. Dan verven wij jouw schoenen tot de gewenste kleur.

 

Hieronder leggen wij uit wat je het beste kan doen per soort schoen. De stappen die je moet nemen zijn dus erg afhankelijk per soort bovenleer. Suède, nubuck, en glad lederen schoenen hebben allen een andere eigenschap en dus een andere behandelmethode.

 

Schoenen van leer verven

Voor het schoonmaken van leren schoenen heb je nodig: pure alcohol, indringverf, schoencrème, schoenenwax (optioneel).

 

Stap 1: Schoonmaken

Schoenen schoonmaken is enorm belangrijk. Je lakt ook geen tafel waar etensresten op zitten. Door schoenen schoon te maken zorg je ervoor dat de verf beter opgenomen zal worden door de lederen schoenen. Verwijder eerst het grove vuil met een droge doek. Pak daarna een wit oud doek en doe hier puur alcohol op. Wrijf met deze doek in ronddraaiende bewegingen over de schoen om op deze manier de wax en schoenpoets uit de schoen te verwijderen.

Laat de schoen daarna met schoenspanners in de schoen rusten om de alcohol tijd te geven uit de schoen te verdampen. Geef dit een paar uur, laat de schoenen nooit in direct zonlicht of bij een warmtebron drogen! Dit kan scheuren veroorzaken.

 

Stap 2: Schoenen verven

Met een flesje indringverf kan je daarna aan de slag gaan. Wij raden Saphir Teinture Française aan, dit is een sterke verf die geleverd wordt in 50 ML verpakking met handschoentjes en een borsteltje om verf aan te brengen. Doe hiervoor wel een schort en oude kleding aan, deze verf krijg je niet uit kleding. De verf is verkrijgbaar in onder andere zwart, bruin, rood, groen en grijs. Let wel op: Je kan schoenen altijd alleen maar donkerder verven, zwarte schoenen zal je dus nooit geel kunnen verven.

Breng de verf in gelijke mate aan over de gehele schoen. Zo verzeker je jezelf van een gelijkmatige kleur. Laat de verf een paar uur intrekken zodat je het resultaat kan bekijken wanneer het droog is (niet bij een warmtebron!). Wil je een diepere kleur op bijvoorbeeld de neus? Dan zou je hier een tweede laag kunnen doen, maar dit effect kan je ook creëren met schoencrème en schoenenwax, zo heb je hetzelfde effect, maar dan minder permanent.

 

Stap 3: Schoenen poetsen

Na het drogen kan je aan de slag met schoencrème. De schoencrème is nodig om je schoenen weer een levendige kleur te geven en de benodigde vetten te geven om de schoen weer soepel te krijgen. Laat dit een uur intrekken en poets daarna goed uit met een schone doek. Je zal zien dat de schoen weer wat glans begint te krijgen en de kleur wat dieper wordt. Schoencrème is in schoenen verven tutorialtalloze kleuren te verkrijgen, zowel online als in uw plaatselijke winkel. Wil je spelen met kleureffecten, dan kan je voor een donkerdere neus kiezen of langs de naden van uw schoenen gaan met een donkerdere kleur. Zo krijg je een mooi patina effect zoals de foto hier rechts.

 

Stap 4 (optioneel): Schoenen extra glans geven

Om de schoenen extra glans te geven kan je nog schoenenwax gebruiken. Smaken verschillen hierin, wij vinden het schoenen een fantastisch elegante look geven, maar sommigen vinden het net iets te. De mate van glans kan je zelf bepalen door meer of minder wax te gebruiken. Verdeel de wax met een schone vochtige doek (goed uitwringen dus!) over de volledige schoen. Poets daarna stevig uit met een schone pluizige doek. Hier kan je ook goed de binnenkant van een witte sportsok gebruiken. Dit kost even wat moeite maar dan krijg je ook een mooie glans. Herhaal deze stap tot je tevreden bent met de hoeveelheid glans op jouw schoenen!

 

Et voila! Je bent klaar!

Nu ben je klaar met jouw schoenen en ze zien er weer piekfijn uit. Heb je dit nog niet gedaan of vind je het te veel moeite? Overweeg dan onze schoenverfservice. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via onze pagina WhatsApp Service! Je kan ons ook altijd bellen tijdens onze openingstijden op 035 - 69 35 450. Wilt u liever contact via e-mail? Vul dan het contactformulier onderaan deze pagina in.

  *Deze velden zijn verplicht

  Contact:

  Huizerweg 116
  1402AJ Bussum
  T: 035 - 69 35 450
  E: info@shoeprofessionals.nl